Ayurveda‎ > ‎

Ayurvediska massagebehandlingar

Ayurvediska massagebehandlingar fokuserar på att lösa upp spänningar i kroppen, frigöra toxiner och slaggprodukter, och förstås ge djup vila och avslappning. Behandlingarna stärker och stöttar kroppens egen förmåga till läkning och välmående. Ett perfekt komplement till Ayurvedisk hälsokonsultation!

De flesta Ayurvediska behandlingsformer grundar sig på en omfattande behandlingsserie som heter Pancha-Karma. Det är ett urgammalt sätt att rena och föryngra kroppen.
 
De flesta behandlingsteknikerna är otroligt välbehagliga och fungerar alldeles utmärkt på egen hand. Så det har blivit allt vanligare att få och ge dessa behandlingar enskilt och utan den långa Pancha-Karma serien.

En utvärtes behandling anses i Ayurveda vara lika effektiv som en invärtes behandling. Balans är hälsa enligt Ayurveda men sättet att uppnå balans är inte detsamma för alla människor. Därför anpassas behandlingen till den som behandlas, genom att välja rätt typ av behandling, rätt typ av basolja, tillsätta örter eller eterisk olja i basoljan och styra tempot i behandlingen.

Behandlingen görs i tystnad eftersom syftet är att skapa lugn och ro och stilla den mentala aktiviteten. I vila startar läkandet och kroppens självreparerande mekanismer aktiveras.
Det finns flera olika massagebehandlingar att välja på och flera av behandlingarna kan med fördel kombineras med varandra.

Basti - oljefyllda dammar

Basti är en traditionell ayurvedisk behandling som används för att balansera energiflödet och lösa blockeringar på kroppen, som t ex ländrygg, njurar/binjurar m.fl.
Ordet Basti betyder "att hålla" och en damm av deg med speciellt mjöl placeras på kroppen och som fylls med varm örtmedikerad olja. Behandlingen får därmed en mer riktad verkan och effekt på just det området.


Jag erbjuder tre olika slags Basti-behandlingar:


a) Kati Basti - damm för att lindra smärta, stelhet och spänningar i ländrygg och bäcken
Denna behandling anses lindra smärta, ömhet och spänningar/stelhet i den nedre delen av ryggen, bäcken och höfter. En behandling som passar dig som under en längre tid har haft problem med värk och stelhet i det här området. Kroppen tar till sig de välgörande örterna och oljan som värmer, smörjer och mjukar upp muskler, skelett och nerver.


b) Vrukka Basti - damm för stärkande effekt på njurar och binjurar
En av binjurarnas viktigaste funktioner är produktionen av kortisol, adrenalin och noradrenalin. Har du under en längre tid varit utsatt för stress har kroppen och inte minst binjurarna gått på högvarv och som då resulterar i att du blir trött och utmattad. Vrukka Basti anses minska stresshormoner, stärka binjurar och är lämplig vid långvarig stress. Med andra ord en djupt avstressande och lugnande behandling.


c) Chakra Basti - damm vid mag-tarmbesvär
Chakra Basti är en behandling för dig 
som har långvariga mag-tarmbesvär, som t ex IBS, förstoppning, gaser m fl. Chakra Basti kan också lindra oro och ångest relaterat till magen.

Gäller generellt för samtliga tre behandlingar

Efter att dammarna tas bort följer en kort massage över det område som behandlats och därefter en stunds lokal värmebehandling över området. Behandlingen tar ca 60 min/tillfälle.
OBS! Behandlingen görs inte som en enstaka behandling utan rekommenderas att göras vid minst tre tillfällen och då med en behandling per vecka eller tätare. Kontakta mig och samråd innan du bokar tid för Basti-behandling


Abhyanga - oljemassage
En mycket behaglig och mild massage med djup effekt. Det är en helkroppsmassage med mycket olja och som dessutom är varm. Terapeuten använder lugna svepande rörelser och med lätt tryck. Behandlingen är djupt avslappnade och avstressande, ökar vitaliteten, cirkulationen och förbättrar sömnen. Den stärker även huden, mjukar upp muskler och leder, renar och stärker kropp och sinne. Behandlingen tar ca 70 min, du kan även välja 100 min behandling. I behandlingstiden ingår ca 10 min vila på behandlingsbänken

 
 

Vishesh - djupmassage med olja

Djupmassage, helkropp med varm olja. En lite kraftigare massage där trycket ökas jämfört med Abyanga. Terapeuten lägger lite mer tryck bakom de svepande rörelserna för att öka muskelstimuleringen. Massagen har Abyangans effekter, men kan också lösa djupare liggande spänningar. Behandlingen tar ca 70 min. I behandlingstiden ingår ca 10 min vila på behandlingsbänken.

 

Garshan- stimulerande torrmassage

En stimulerande och energigivande helkropps torrmassage med råsidenvantar som avslutas med oljemassage. Garshan stimulerar huden och cirkulationen, den ökar förbränningen i fettvävnaden och motverkar celluliter. Ger energi och vitalitet. Djupt renande! Helkropps behandling tar ca 60 min. I behandlingstiden ingår ca 10 min vila på behandlingsbänken.

 

Kati Chikitsa - ryggbehandling med örtknyten

Ryggbehandling med värmebehandling, oljemassage och varma oljeindränkta örtknyten. Ryggen masseras både med händer och varma knyten innehållande örter, kryddor och terapeutiska oljor. Värmen tränger djupt ned i muskler och nerver längs ryggraden vilket leder till att behandlingen mjukar upp stela, onda ryggar och nackar, ger ökad cirkulation och mjukare muskler. För mer djupgående effekt rekommenderas tre behandlingar i följd inom loppet av några dagar. Behandlingen tar ca 60 min. per tillfälle. I behandlingstiden ingår ca 10 min vila på behandlingsbänken.

 

Marma - stimulering av marmapunkter

En unik behandling för djup avslappning och balansering av kroppen och livskraften.

En marmabehandling börjar med en kort konsultation med pulsdiagnos som bestämmer vilka oljor och marmapunkter som ska behandlas.

Med hjälp av mycket lätt beröring, eteriska oljor och terapeutens närvaro stimuleras och renas kroppens marma punkter. Oljorna tränger in genom huden och påverkar de subtila energiflödena i kroppen. Blockeringar löses upp så att energin kan flöda fritt och kroppen får tillgång till den energi den behöver för att fungera optimalt Marma är punkter där kropp och sinne som livligast kommunicerar och punkter som står i relation till andra delar i kroppen (triggerpunkter). Stress och orenheter sätter sig i dessa punkter. Marmabehandlingen stärker kroppens egen självläkningsprocess och ökar, prana, livsenergin. Behandlingen ger snabb och djup vila både för kund och terapeut. Behandlingen avslutas med att terapeuten låter sina händer vila på kroppens tre ”Mahamarmapunkter” mage, hjärta och huvud. Behandlingen tar ca 30 min alt 60 min. I slutet av behandlingen ingår 10 minuter avslappning på behandlingsbänken.
 

 

Shiroabhyanga - huvudmassage med eller utan olja
Behandlingen har fokus på huvudet, men inkluderar även ansikte, axlar och skuldror. Ges med eller utan varm sesamolja.
Behandlingen löser upp stress och lättar spänningar som lagrats, därigenom motverkas huvudvärk och värk i nacke och skuldror. Shiroabyanga stimulerar cirkulationen i huvudet och lugnar sinnet och tänkandet. Klarheten i sinnet ökar. Massagen kan ges med eller utan olja med klienten i sittande position. Behandlingen tar ca 25-30 min.

 

Shirodhara - olja på pannan

Tempererad olja rinner i en stråle över pannan, huvudet och ner i hårbotten. Den här urgamla behandlingstekniken har en förmåga att stilla tankarna och ger en magisk effekt på sinnet. Det är en lugnande och avstressande behandling där spänningar och huvudvärk kan lösas upp och hela nervsystemet får lugn och ro. Kombineras med fördel med andra ayurvediska behandlingar. Vid behandlingen används ca 8 dl olja, om du önskar får du gärna ta med dig överbliven olja hem för eget bruk. Ta med en ren glasflaska. Behandlingen tar ca 60 min. I behandlingstiden ingår huvudmassage och ca 10 min vila på behandlingsbänken.