Medicinsk yoga

Vad är medicinsk yoga...?
Yoga är en av de äldsta holistiska diciplinerna som vi människor känner till. Yoga har funnits i olika former i 5000-6000 år. Antalet personer som utövar någon form av yoga ökar för varje år och idag är vi närmare 450 miljoner utövare. Det finns ett hundratal olika yogaklasser-/former och det utvecklas hela tiden nya utifrån de behov som finns. Medicinsk yoga har sitt ursprung i Kundaliniyogan, som räknas som en av de klassiska yogaformerna och hör till de som är minst fysiska. Den Medicinska yogan är en specialiserad terapeutisk gren och
 är utvecklad av Göran Boll vid IMY, Institutet för Medicinsk Yoga i Stockholm.
Den här yogaformen riktar sig främst till personer med speciella behov, men passar även för dig som aldrig tidigare provat yoga eller för dig som vill få mer balans i livet, att återskapa balans i kropp och sinne, att lyssna inåt, att bygga upp och skapa en inre styrka så att du mår bra! Traditionellt sett är yoga holistiskt i sitt synsätt och ser hela människan och hennes livssituation med allt från kost, motion, sömn, relationer, tankar och känslor. Det har även den medicinska yogan tagit fasta på. Medicinsk yoga har även kommit att bli en viktig del i arbetsplatsers hälsosatsning för sina medarbetare eftersom det dessutom är ett suveränt verktyg för avspänning och stressreducering.
Sedan 2004 rehabiliteras långtidssjukskriven personal med medicinsk yoga på arbetsplatser som Astra Zeneca och Investor. Sedan 2010 erbjuds även Medicinsk yoga som behandling och rehabilitering till patienter på hjärtintensiven på Danderyds sjukhus.
 

Medicinsk yoga är en kraftfull och djupverkande yogaform där andningen är central. Det är enkla, mjuka, lugna och inkännande kroppsövningar, effektiv andnings- och koncentrationsteknik, avslappning och meditatation

                                                                                                                                                                                   

Medicínsk yoga utforskat och beprövat inom hälso- och sjukvården

IMYs Medicinska Yoga är sedan 1998 om och om igen undersökt och vetenskapligt testad av seriösa svenska forskare, bl.a. på Karolinska Institutet. Ett viktigt faktum när Danderyds sjukhus i början av 2010 beslöt att börja använda Medicinsk Yoga i vården av sina hjärtpatienter.

IMY har sedan tidigare varumärkesskydd för MediYoga och IMY – Rehab Yoga. Sedan aug-2010 är IMY Medicinsk Yoga® ett av IMY registrerat varumärke. Syftet är att alla, inom och utom hälso- och sjukvården, ska veta att under detta varumärke, så finner man den vetenskapligt utprövade yoga som sedan 1996 utvecklats av Göran Boll på IMY.

Medicinsk Yoga används idag på allt fler enheter inom den svenska hälso- och sjukvården. Media har uppmärksammat detta i både TV, radio och ett stort antal tidningar. Patienter börjar efterfråga Medicinsk Yoga av sina vårdgivare vilka nu hör av sig från hela Sverige med frågor kring detta. Danderyds sjukhus har sedan januari 2010 som första sjukhus i Skandinavien en rullande reguljär verksamhet där Medicinsk Yoga används vid rehabilitering av hjärtinfarktpatienter. Kronofogdemyndigheten i Stockholm har under våren gjort en undersökning där utsatta personalgrupper har fått träna Medicinsk Yoga som en form av stresshantering. Karolinska Institutet som redan 1998 forskade på denna yogaform genomför hösten 2010 en studie med Medicinsk Yoga mot ryggproblem. En vårdcentral i Svedala, Skåne undersöker sedan i mars hur Medicinsk yoga påverkar patienter med högt blodtryck.
 
Vem kan utöva medicinsk yoga...?
Det finns inga egentliga kontraindikationer - ALLA kan delta oavsett ålder, kön, smidighet eller hur din kropp är utformad. Om du inte kan sitta i traditionell "skräddarställning" på golvet, så går det alldels utmärkt att göra medicinsk yoga sittandes på stol. Den medicinska yogan har visat sig vara effektiv mot en mängd hälsoproblem. IMY har tagit fram specifika yogapass för ett stort antal obalanser. Som exempel kan nämnas ryggproblem, stress, sömnstörningar, huvudvärk/migrän, ätstörningar, högt blodtryck, hjärt-kärlproblem, ADHD och många fler. Många av de som väljer att gå på Medicnsk yoga har inga direkta sjukdomstillstånd utan "är ute efter" en stund i stillhet och avspänning, att få varva ner och för många är det den enda timmen på hela veckan att disponera som "egen tid".

Vad händer i kroppen när jag gör yoga...?
Ju oftare du praktiserar yoga, desto snabbare och tydligare blir effekterna. Det optimala är att starta dagen med ett yogapass. Om du inte hinner med ett helt yogapass, så går det utmärkt att göra en eller ett par yogaövningar och komplettera med den yogiska andningen. Effketerna låter inte vänta på sig! Under förutsättning att du har viss kontinuitet i ditt yogautövande så kan följande effekter visa sig:
                                                                                                   
    yoga ökar:
 • rörligheten och muskelstyrkan
 • symmetrin mellan höger och vänster hjärnhalva
 • kroppskännedomen - du lär dig med tiden känna igen de signaler som din kropp sänder ut
 • koncentartionsförmågan

    yoga förbättrar:                                                                                                                                            

 • din kroppshållning
 • din uthållighet och tålamod
 • andningen
 • stresshanteringen
 • sömnen och immunförsvaret
 • blodtrycket

    yoga minskar:

 • risken för problem med ländrygg, axlar och nacke
 • risken för benskörhet
 • risken för urininkontinens för kvinnor
 • osäkerhet och rädsla

    yoga förebygger:

 • muskelstelhet och muskelsmärta
....och mycket mer.

Bästa sättet att få reda på vad Medicinsk yoga är och vad den kan göra för dig - Prova!!
Styrkan med yoga hos Berit Carlmalm - Som Gör Skillnad är enkelheten, tydligheten och den starka tron på yogans kraft. Fokus ligger på närvaro och att ge den som kommer till yogaklassen en upplevelse av yoga.
 
Varmt välkommen att boka tid eller höra av dig med frågor och funderingar kring medicinsk yoga.